Björktrastar bajsar ihjäl inkräktare

Djurvärlden har många sätt att försvara sig själva och sina barn och i många fall handlar det om att bajsa med precision – björktrasten är så bra på det att inkräktaren kan dö.

Med en fjäderdräkt mer i grått och brunt i stället för glänsande svart, är björktrasten mindre bekant än nära släktingen koltrast. Dess kraxande sång är också långt från koltrastens vackert flöjtande toner. Samtidigt är den väl så vanlig i villaträdgårdar och tittar man närmare på den är den vackert om än diskret tecknad i beigea, gråa och bruna nyanser.

Liksom andra arter som finns nära oss har den en uppsjö namn – snöskata förekommer fortfarande brett, men även björkskata, skvakatrast, björkdrossel och berkedrösla. Det engelska namnet Fieldfare kommer härstammar redan från 1000-talet och kommer förmodligen från det anglosaxiska ”feldefare” som betyder ”resande över fälten”. Fieldfare har fått ge namnet åt en hemlig operation i Norge under andra världskriget: Fieldfarehytta där brittiska och norska soldater gömde sig i Norge 1944-45 medan man utförde sabotage mot den tyska ockupationsmakten.

Björktrastar häckar gärna i en mindre koloni och 20-30 bon och familjer – troligen för att hjälpas åt med upptäckt och attack mot inkräktare. När en fiende upptäckas skräna trastarna mot inkräktaren och börjar flygattacker mot den. Rovfåglar eller kråkfåglar – taktiken är den samma: Skrän och sedan störtdykningar för att skrämma inkräktaren eller tvinga den mot marken. Dessutom släpper trastarna bajs i flygattackerna. Den attackerande fågeln kan tillslut bli så kletig av bajset att den inte kan flyga längre utan kommer att dö på marken.

På Youtube finns ett klipp med David Attenborough, där han på ett omisskännligt sätt (över)dramatiserar hur en ung korp försöker norpa sig björktrastägg, men i stället jagas iväg med en bajsattack.

/David Armini

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *