Som alla populära seriefigurer som riktar sig till barn, finns en mängd produkter som marknadsförs kring Bamse. Samtidigt är förlaget eller vem som nu förvaltar varumärket (Bulls Press?), angelägna om att produkter och tjänster som marknadsförs med Bamse, skall vara bra produkter. Det är nog otänkbart att vi får se Bamse-läsk, Bamse Happy Meal eller Nerf-geväret Bamse. Hudkräm och tandkräm, däremot, är produkter som är klingar väl med Bamses präktiga image.
Men det är hyckleri i dess värsta form. Bamse är inte mer god än andra seriefigurer som Spindelmannen eller Fantomen: Genom att vara starkast skaffar han sig tolkningsföreträde och bestämmer vad som är rätt och fel. Precis som vilken annan superhjälte som helst.
Och GlaxoSmithKline som tillverkar Bamse-tandkrämen, är under inga omständigheter ett bättre företag än godistillverkare eller företag som gör leksaksgevär. GSK säljer visserligen inte godis, men min personliga uppfattning är att jag hellre skulle sätta mitt namn på Karamellkungens produkter än på GlaxoSmithKlines.
För att ta några exempel.
Ribena. GSK marknadsförde bland annat Ribena Toothkind som drycker med högt innehåll av C-vitamin och som inte skadliga för tandhälsan. Flera rapporter motsade dessa påståenden, exempelvis Food Commission, The Ecologist och i New Zeeland Herland. 2001 dömde Storbritanniens Högsta Domstol mot GSK, och 2007 dömdes GSK att betala ca 1 miljon SEK i Nya Zeeland för felaktig marknadsföring.
2013 sålde GSK varumärket Ribena och Lucozade för 1,3 miljarder pund.
Avandia, Paxil, Seroxat och Wellbutrin. 2012 erkände GSK sig skyldig till en rad kriminella anklagelser och gick med på att betala 3 miljarder USD till det amerikanske justitiedepartementet.
3 miljarder.
Amerikanska dollar.
I böter.
3 miljarder. Amerikanska dollar.
Det är hela Eritreas bruttonationalprodukt på ett år.
Det betalade GlaxoSmithKline i böter.
Anklagelserna gällde bland annat att GSK marknadsfört de antidepressiva läkemedeln Paxil och Wellbutrin för icke godkänd användning. GSK hade också underlåtit att rapportera data om diabetesmedicinen Avandia. Åtalet omfattade även program om mutor med jaktresor eller SPA-behandlingar till läkare och deras makar, betalning för föredrag och betalning för spökskrivna artiklar.
Kytril, Bactroban, Paxil och Avandament. 2010 erkände GSK sig skyldigt till kriminella anklagelser om att ha producerat läkemedel på ett felaktigt sätt och dömdes att betala 750 miljoner USD. Felaktigheterna påtalades av US Food and Drug Adminsitration redan 2002 och chefsinspektören på GSK rekommenderade att de felaktiga läkemedlen skulle återkallas. I stället avskedades hon och felen fortsatte till 2005 då federal polis beslagtog produkter värda 2 miljarder USD.
Mutor i Kina. 2013 dömdes GSK att betala böter om 490 miljoner USD i Kina. Sedan 2013 hade GSK betalat omkring 4 miljarder SEK i mutor och bonusar till läkare, sjukhus och chefer som såg till att läkemedel från GSK skrevs ut. Systemet använde sig av 700 resebyråer och konsultfirmor som fasad. Dessutom mutades läkare med sexuella tjänster.
Jag tänker mig att det lät så här på Bulls Press när man gick med på att upplåta Bamses ansikte att få finnas med på GlaxoSmithKlines tandkräm:
”Men tandkräm är ju en bra och okontroversiell produkt, så där riktigt Bamse-präktig. Det känns tryggt att Bamse är på tandkräm. Att GlaxoSmithKline använder sig av ohederliga affärsmetoder, fuskar med marknadsföring av läsk till barn, mutar kinesiska läkare med sexuella tjänster, fuskar med vetenskapliga resultat för sina mediciner och fuskar med tillverkning av läkemedel – det är ingen som tänker på.”
/David Armini
PS 3 miljarder dollar förresten? Under åren som uppgörelsen täckte, sålde GSK de tre läkemedlen i domen, Paxil, Avandia och Wellbutrin, för nästan 28 miljarder dollar. Det är mer pengar än BNP för mer än 100 av världens länder, bland andra Makedonien och Cypern. För bara tre läkemedel. DS