United States of Jihad

Det finns terrorism, och det finns rädsla för terrorism, men bara en av dessa två förekommer i stor utsträckning. Det gäller såväl i Sverige som i USA.

Peter Bergen är bland annat känd som säkerhetsanalytiker på CNN och för boken Holy War Inc.: Inside the Secret World of bin Laden från 2001. Hans senaste bok United States of Jihad handlar om terrorism utövad av muslimer i USA. Enligt Bergen har om inte annat den enorma säkerhetsapparat som startades efter 9/11 stoppat allt som kommer i närheten av något liknande. Man känner till 72 konspirationer, varav några bara kanske hade islamistiskt motiv. 56 av dessa attentatsförsök kunde stoppas, varav 44 efter tips av muslimer. De 16 attentat som genomfördes resulterade i 45 döda, inklusive de 16 personer som dog vid San Bernardino-attacken. Det är något mindre än de 48 som under samma period dog i terrorattentat utförda av högerextremister.

Utan att lägga alltför mycket vikt vid jämförelsen kan nämnas att enligt shootingtracker.com dog 268 personer 2014 i samband med masskjutningar och 2015 dog 367 personer. Eller att under 2010-talet så har antalet döda i trafikolyckor i USA legat runt 32 000 till 34 000 per år.

Rädsla är inte rationellt. Antalet döda i flygkrascher per år de senaste tio åren  har varierat mellan 265 år 2013 och 1 294 år 2004. Trots att det är så enormt mycket större sannolikhet att dö i en bilolycka än i en flygkrasch, är det få personer som känner större oro att sätta sig i en bil än i ett flygplan. Likadant är nog de flesta mer oroliga för ett islamistiskt attentat, än för att hamna i en masskjutning. Trots fakta.

2005 skrev Garrison Keillor att slutet av kalla kriget
”left us feeling oddly bereft, so now we have embraced the War Against Terrorism, which nobody believes in–there is no rush to enlist–and yet the concrete barricades and the platoons of security at the airport do give us a sense of danger, which is satisfying”

Oron är på riktigt, oavsett orsaken och oavsett om orsaken bygger på felaktiga slutsatser, eller att det finns krafter i spel bakom galleriet som tjänar pengar på den eller har en politisk agenda.

/David Armini

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *